Stáž a vízum J-1

31. prosince 2006 v 10:44 | Olča Olguita Ollie |  Formality

Internship, tj. dlouhodobá stáž v USA

Je to kulturně-výměnný program vízové kategorie J-1, který je určen studentům/absolventům VŠ/VOŠ/SŠ ve věku od 20 do 38/40 let, kteří mají zájem strávit v USA až 18 měsíců a získat tak praktické zkušenosti v oboru, ve kterém právě začínají budovat kariéru. Účastníci programu získávají přehled o amerických obchodních praktikách, pracovním zázemí, vedení společnosti. Program je také ideální příležitost jak si zlepšit své jazykové znalosti, cestovat a poznávat jiné kultury. Důležitou podmínkou programu je, aby stáž přímo souvisela s (vy)studovaným oborem a angličtina byla na komunikativní úrovni..
od 1. 8. 2003 nová pravidla konzulárních úředníků vyžadují vždy vaši osobní návštěvu a pohovor na ambasádě. Všechny informace o amerických vízech a přesné datum pohovoru i s určením hodiny se zajistí prostřednictvím žluté linky VISA CENTRA (tel.: 900 389 042; 9.00 - 18.00 Po-Pá, 10.00 - 15.00 So), sazba hovorného je 44 Kč za 1 minutu. Velvyslanectví USA neposkytuje žádné další informace, všechny potřebné lze zjistit ve STUDENT AGENCY, na žluté lince VISA CENTRA nebo na webových stránkách velvyslanectví www.usembassy.cz
K pohovoru na ambasádě je potřeba:
- platný pas - pokud je i minimálně poškozen, nebude na ambasádě akceptován
- vyplněný formulář DS - 156
- formulářDS - 157 - POZOR - vyplňují pouze muži ve věku od 16 do 45 let
- formulář DS - 158
- formulář DS - 2019
- potvrzení o zaplacení služby SEVIS
- kopie předchozích J-1 víz a DS-2019 formulářů
- fotografii formátu 50 mm x 50 mm - nesmí být starší než 6 měsíců, formát NUTNÝ DODRŽET (musí být focen celý obličej, vždy zepředu, nikoliv ze strany a jinak, hlava min. přes 60% plochy).
- potvrzení o zaměstnání či studiu
- kopii "employer section" nebo "training plan"
- výpisy z bank. účtů za poslední 3 měsíce
- ústřižek poštovní složenky o zaplacení poplatku zaprojednání žádosti -k 1.12. 2006 je to 2200 Kč).
- ústřižek poštovní složenky o zaplacení poplatku za kurýrní službu (185 Kč)
- originální obálku US ambasády s nadepsanou adresou pro kurýrní službu
Postup jak zažádat o vízum:
1. Po obdržení formuláře DS - 2019 od Student Agency nafaxovat formulář DS-156 na 900 389 062 (fax linka VISA CENTRA)
2. Následující den zavolat prostřednictvím žluté linky VISA CENTRUM ( 900 389 042 ), operátor potvrdí přijetí faxové žádosti a objedná k pohovoru na nejbližší volný termín.
3. S kompletní žádostí se dostavit k pohovoru na americkou ambasádu na adresu:
TRŽIŠTĚ 15, PRAHA 1 ( blízko od Malostranského náměstí ). Konzul rozhodne, zda vám bude či nebude vízum uděleno. Pokud ano, ponechá si váš pas a ten vám i s vízem americká ambasáda zašle kurýrní službou ve vámi nadepsané obálce na adresu, kterou uvedete ( domů nebo např. do zaměstnání, ubytování nebo Student Agency.) během max. 3 prac. dní. Pokud vám vízum uděleno nebude, dostanete pas zpátky okamžitě a kurýrní službu požádáte o navrácení poplatku 185,- Kč.
- Poplatek za vyřízení žádosti je nevratný, bez ohledu na výsledek vaší žádosti.
- Americká ambasáda vám vystaví J-1 vízum POUZE do pasu, který má platnost nejméně šest měsíců po návratu z programu a za předpokladu, že pas je naprosto nepoškozen.
- Je potřeba připravit VEŠKERÉ dokumenty (např. ustřižek o zaplacení poplatku) ještě před přistoupením k okýnku, dokumenty vložit do pasu v následujícím pořadí:
DS - 156 (k tomu složenky o zaplacení)
DS - 158
DS - 2019
I -901 (potvrzení o sevis fee)
obálku
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Aktuální články

Reklama